جوشکاری آرگون:
تاریخچه جوشکاری آرگون:
آرگون از واژه یونانی(αργον) به معنی تنبل گرفته شده است. گاز آرگون گازی بی بو، بی رنگ، که تحت تأثیر ولتاژ بالا به رنگ متمایل به آبی روشن در می آید. این گاز در سال توسط Lord Rayleigh فیزیکدان انگلیسی و William Ramsay شیمیست اسکاتلندی در سال ۱۸۹۴ کشف گردید گازآرگون بسیار ساکن و ناشناخته در ترکیبات واقعی شیمیایی است.
آرگون به مقدار کمی در اتمسفر وجود دارد.آرگون به صورت عادی به آزمایشگاه حمل نمی شود بلکه به صورت سیلندرهای تحت فشار ارائه می شود، گاز آرگون از تقطیر جز به جز هوای مایع به دست می آید.گاز آرگون قابلیت حلالیت در آب را دارد و همانطور که گازاکسیژن در آب حل می شود آرگون نیز حل می شود. این گاز به هر دو حالت مایع و گاز موجود می باشد. آرگون گاز بی اثر است و ترکیب شیمایی خاصی تاکنون از این عنصر شناخته نشده است مثل گازهای کریپتون گزنون و رادون.
گاز آرگون در طبیعت از ترکیب سه نوع ایزوتوپ تشکیل شده است. تعداد ۱۲ رادیو اکتیو دیگر نیز از این عنصر شناخته شده است .موارد استفاده گاز آرگون شامل لامپهای الکتریکی، لامپهای فلورسانس با فشار ۴۰۰ پاسکال و در صنعت عکاسی و لامپهای گرم و مشتعل مورد استفاده قرار می گیرد. آرگون همچنین به علت اینکه یک گاز بی اثر است در جوشکاری برقی و برش کاری و به عنوان روکش برای تولیدات تیتانیوم و دیگر عناصر واکنش دهنده مورد استفاده قرار می گیرد و یک عامل حفاظتی برای رشد کریستال های ژرمانیوم و سیلیسیوم می باشد.
نام جدید این فرایند G.T.A.W و نام آلمانی آن WIG می باشد. همانطور که از نام این فرایند پیداست گاز محافظ آرگون می باشد که ترکیب این گاز با هلیم بیشتر کاربرد دارد.
معایب :
- عوارض ناشی از گرمای جوش
- گرمازدگی در اثر کار بی وقفه و طولانی
- خستگی، تهوع و درد شکم ناشی از گرمازدگی
- ایجاد ضایعات چشمی به علت الکترود داغ و گرمای زیاد
- ایجاد گازهای مضر و سمی و آسیب به سیستم تنفسی
- وجود اشعه مادون قرمز و ایجاد پیری زودرس و عوارض پوستی
مزیت ها:
چون تزریق فلز پرکننده از خارج قوس انجام می شود اغتشاش در جریان قوس به وجود نمی آید و این باعث می شود کیفیت فلز جوش بالاتر رود.
به دلیل عدم وجود سرباره و دود و جرقه، منطقه قوس و حوضچه مذاب بوضوح دیده می شود.
امکان جوشکاری فلزات رنگین و ورقهای نازک با دقت بسیار زیاد.
بهره وری بالا
نیاز به کمترین پاکسازی
توانایی جوشکاری ورقهای فلزی در تمامی وضعیتها
امکان انجام جوشکاری طولانی مدت و بی وقفه
جوشکاری رسوبی با کیفیت بالاتر
توانایی اتصال تنوع گستردهای از فلزات در ضخامتهای مختلف
توانایی جوشکاری در تمامی وضعیتها
مهره جوش مناسب
پاشش حداقلی مواد مذاب به مقطع
جوشکاری آرگون به خاطر ظرافت جوش دادن بیشتر برای کارهای زینتی و ظریف استفاده می شود.
مزیت اصلی روش جوشکاری آرگون این است که در آن نسبت به روشهای جوشکاری سنتی، کنترل الکترونیکی سریع تر و بهتر صورت می پذیرد. این روش برای جوشکاری فلزات نرم تر، مثل آلومینیوم مناسب است و در صنعت خودروسازی متداول می باشد، چون جوشهای تمیزی تولید می کند و دارای سرعت بسیار بالایی است.
انواع الکترودها در این نوع جوشکاری:
الکترود تنگستن خالص (سبز رنگ) برای جوش آلومینیوم استفاده می شود و حین جوشکاری پت پت می کند.
الکترود تنگستن توریم دار که دو نوع دارد الف -۱% توریوم دار که قرمز رنگ است ب -۲% توریم دار که زرد رنگ می باشد.
الکترود تنگستن زیرکونیم دار که علامت مشخصه آن رنگ سفید است.
الکترود تنگستن لانتان دار که مشکی رنگ است.
الکترود تنگستن سزیم دار که طلایی رنگ است.
موارد استفاده جوشکاری آرگون:
جوش آرگون در اتصال لوله های تحت فشار کاربرد فراوانی دارد. برای جوش دادن صفحات نازک و بسیار ظریف از این شیوه جوشکاری استفاده می شود. جوشکار متخصص و آموزش دیده تنها کسی است که می تواند از جوش آرگون استفاده کند. این حرفه نیاز به تخصص و تجربه بالایی دارد. متداول ترین موارد استفاده از آرگون در جوشکاری مس و جوشکاری آلومینیوم با آرگون است. در صنایع پتروشیمی، صنایع دریایی و ساخت تجهیزات نظامی از جوشکاری با گاز آرگون استفاده می شود.